| JOM MASAK-MASAK DGNKU.....release tension.....
04 June, 2011 | Saturday, June 04, 2011 | 0 comments
Sepanjang minggu ini aku teramat sibuk dan dibelenggu masalah yang menuntut kesabaran yang tinggi untuk menyelesaikannya. Alhamdulillah...setelah bermuhasabah diri, aku temui jalan keluar pada permasalahan itu. Sesungguhnya aku sedar, Allah mengujiku kerana Allah tahu aku mampu menghadapinya.....Sebagaimana firmanNya, "Allah tidak membebankani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kebajikan) yang dikerjakannya.(Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, jangan Engkau hukum kami jika kami lupa atautersalah.Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami. Ya Tuhan kami, jangan Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak sanggup kami memikulnya.Maafkanlah kami, ampunilah kami dan rahmatilah kami. Engkau penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."~Al-Baqarah 286. Jom kita masak-masak...lari sebentar dari bicara puisi.....kita layan perut untuk senangkan hati sesuai dengan pantun orang dulu-dulu yang diguna pakai hingga kini...... Dang dang dut tali kecapi, kenyang perut suka hati..... Alhamdulillah, syukur nikmatNya...dianugerahkan rasa senang hati......kita bersantai dengan memasak nasi dagang .... NASI DAGANG....... BAHAN UNTUK NASI beras biasa 1 pot dan beras pulut 1/2 pot~direndam semalaman..esok harinya dikukus halia,bawang dan biji halba semangkuk pati santan dicampur garam.
Caranya: kukus beras selama 20 minit..kemudian angkat..harungkan dgn air biasa ~kukus lagi beras dlm 20 minit..kemudian angkat..harungkan dgn santan tadi ~campurkan halia, bawang dan biji halba..kemudian dikukus lagi. ~siap untuk dimakan. GULAI IKAN AYA DAN BELIMBING BESI Ikan tongkol dipotong keping2 kemudian direbus~airnya separas ikan. ~dicampurkan garam dan asam keping...direbus pd waktu mlm . 1 paket kecil biji ketumbar 1 paket kecil jintan manis 1 paket kecil jintan putih sedikit lengkuas dan kunyit hidup bawang putih dan bawang merah cili kering dan sedikit belacan asam keping, cili api dan asam belimbing..
caranya: Blender halus semua bahan2 rempah. ~masukkan santan dan air rebusan ikan..direbus hingga mendidih sampai pecah minyak. ~masuk garam dan gula manisan.. ~masukkan asam keping, cili api dibelah tengah serta buah belimbing. ~Didihkan sehingga masak. SALAD timun,nenas,carrot,cabai merah/ hijau serta bawang. dihiris nipis digaulkan dengan garam dan gula. |